Naamslinger — stap voor stap

July 3, 2011


Meteen toen Maas geboren werd, wilde ik aan het handw­erken slaan. Deze Maas-Naamslinger was het resul­taat. Ik ben een absolute begin­ner in de naai­w­ereld, dus een hele­boel is trial and error. Los van dat ik soms het tempo van de naaima­chine nog niet altijd hele­maal goed onder de knie heb, ging het best oké. Het ein­dresul­taat is in ieder geval niet lelijk, en wie weet breng ik mensen nog op cre­atieve ideeën. Dat lijkt me dan in ieder geval de moeite waard.

  1. Zorg voor de vol­gende ben­odigdhe­den: Con­trasterende stof­fen (1 per let­ter, in mijn geval dus 4), patroon­pa­pier, pot­lood, schaar, kar­telschaar, vliesofix, strijk­i­jzer, oude zak­doek, naaima­chine, naaigaren, bias­band (ik heb 6 mm gebruikt, maar de vol­gende keer zou ik grotere gebruiken).
  2. Knip uit het patroon­pa­pier de let­ters die je nodig hebt het patroon voor een vlaggetje (zo groot als je wil).
  3. Knip van elke stof twee keer een vlaggetje uit en strijk ze.

 • Leg op de papierkant van een stukje vliesofix de let­ters in spiegel­beeld. Trek ze om met het potlood.

 

 • Kies voor elke let­ter een stofje dat leuk con­trasteert met de stof voor de vlagget­jes die je gekozen hebt. Knip het stukje vliesofix grofweg uit en strijk het op het stofje dat je hebt uit­gekozen. Doe dit voor elke letter.

 

 

 • Knip de let­ters heel pre­cies uit. Haal het vliesofix­pa­pier eraf en leg de let­ter met de goede kant op het vlaggetje. Strijk de let­ter nu op het vlaggetje, met de oude zak­doek tussen de stof en het strijk­i­jzer. Zo voorkom je eventuele schade op de stof.

 

 

 • Naai nu de let­ters vast op de vlagget­jes met een kleine zigza­g­steek. Als je een bochtje moet maken, laat je de naald in de stof zit­ten, en doe je het voetje omhoog om de stof te draaien.

 

 

 • Leg de vlagget­jes met de goede kan­ten op elkaar en naai langs de ran­den, Houd reken­ing met ongeveer een halve cen­time­ter zoom. Houd de bovenkant open. Haal de vlagget­jes na het naaien bin­nen­ste­buiten. De pun­ten kun je net­jes maken door de stof met een breinaald, priem of eventueel schroeven­draaier terug te stoppen.
 • Speld nu de vlagget­jes op de bias­band door de hoeken van de vlagget­jes aan de bovenkant schuin af te knip­pen, zodat je ze om kunt vouwen en tussen de bias­band kunt schuiven. Je vouwt de bias­band als het ware om de vlagget­jes heen. Ik heb een afs­tand gebruikt van 10 cm tussen de vlagget­jes, en 20 cen­time­ter aan de uiteinden.

 

 

 • Naai nu vlagget­jes aan de bias­band vast met een stiksteek.

 

 

 • Werk nu de omges­la­gen zoom­p­jes van de vlagget­jes af door ze met een kar­telschaar af te knip­pen. Zo voorkom je dat ze gaan rafelen.

 

Et voilà!

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>