India

May 18, 2008

Tijdens het kijken van een aflevering van de Engelse (niet de Amerikaanse) Kitchen Nightmares raakten we erg geïnspireerd. Ramsay was bij een Indiaas restaurant en probeerde daar letterlijk de zaak te redden door eerlijke regionale Indiase gerechten op de kaart te zetten. Punjab is zo’n regio, en het onderstaand gerecht is daardoor geïnspireerd. Goed opletten tijdens de aflevering en wat nazoekwerk, heeft dit recept opgeleverd. Het is een mengelmoes van beide vormen van research. Ik heb dus geen idee of het nog eerlijk is naar de maatstaven van de regio, omdat ik het precieze gerecht van Ramsay niet na kon bootsen, maar het was in ieder geval verrukkelijk en dus ook nog eens goed gelukt. Ik heb geleerd dat ik, om een Indiaas gerecht te maken, niet meteen naar de potjes van Pataks hoef te grijpen.

Kip uit Punjab

Ingrediënten

  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 kipfilets, in grove stukken gesneden
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook
  • klein stuke verse gember, heel fijn gesneden
  • 2 tomaten, in achten
  • klein blikje tomatenpuree
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl gemalen fenegeriek
  • 1 rode peper, met de zaadjes, fijn gesneden
  • 1 mok kippenbouillon (van tablet)
  • handje verse koriander, fijngesneden

Bereiding:

  1. Verwarm de olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de komijnzaad bij de olie en bak ze tot de zaadjes beginnen te kleuren.
  2. Doe de ui erbij en bak deze, onder voortdurend roeren, tot ze glazig zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuutjes.
  3. Roer er de knoflook en gember doorheen en bak deze mee tot de ui bruin is. Hier trek je ook ongeveer 5 minuten voor uit.
  4. Voeg de tomaten, tomatenpuree, garam masala, fenegeriek, rode peper en bouillon bij toe, roer goed en bak dit nog eens 5 minuten door.
  5. Leg de kip in de saus en zorg dat alle kip onder de saus bedekt is. Dek de pan af, zet het vuur iets lager en laat dit pruttelen tot de kip gaar is, ongeveer 15 minuten. Garneer het met de koriander.

Wij hebben er basmatirijst bij gegeten (ongeveer 2/3 mok voor 2 personen), naan (dat dan weer wel van Pataks, want volgens mij heb je voor naan een bijzondere oven nodig) en raita (200 ml dikke yoghurt, teentje heel fijngesneden knoflook, munt, koriander, versgemalen peper en zout.) Ik heb zitten smullen en was stiekem heel trots dat het zo goed gelukt was. Zo zie je maar weer, niet alles mislukt. In willekeurige volgorde: Veel kook- en eetplezier!

Reacties 4

  • J&A

    MMMMMMMMMMMMMMMMMM………….., toch wel een aanrader voor in de caravan straks hè?
    Eerst van tevoren een fikse wandeling natuurlijk!

    Veel liefs,

    J&A

  • Judith

    Zie er super uit. Zal vast smullen zijn geweest.
    ALs je een keer bij mij komt eten maak ik Tandori-kip voor je. Zal je ook wel lekker vinden. In Yogurt met echte tandori-kruiden gemarineerd en dan de oven in. Mmmmm!!!!

    Judith

  • Judith

    aha….die zag die zijn! Bedankt. Ziet er lekker uit, nogmaals (want dat had ik al eerder aan je bericht!)

  • Judith

    ( opnieuw JU….pffff, ik kan het dus toch niet. Typen terwijl ik sta ipv zit. Sorry voor de onwijs rare fouten in mijn vorige reactie!)

    aha….dit zal die zijn! Bedankt. Ziet er lekker uit, nogmaals (want dat had ik al eerder aan je bericht!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *